Khamis, 30 Disember 2010

Damia... Early Day's...

Damia... Masa beberapa hari dilahirkan...



Malaysia Juara... AFF Suzuki Cup... 2010...


Assalamualaikum...

Akhirnya... Penantian belasan tahun sejak 1994 berbalas jua... 

First Leg : Stadium Bukit Jalil...
Malaysia 3 vs Indonesia 0...

Second Leg : Stadium Gelora Bung Karno...
Indonesia 2 vs malaysia 1...

** Malaysia menang Aggregate 4-2...

Tak ada apa yang aku lebih banggakan daripada kejayaan team bola sepak Malaysia nih... Sampai ke hari ni berbunga-bunga... Aduhai... Seronoknya perasaan ni... Yang paling aku suka, bola sepak jugaklah yang nak satukan kita semua... Dah lama aku tak tengok tiap-tiap orang (yang minat sukan @ bola la, yang tak amik cara tak ada kaitan) betul-betul ikuti perkembangan kejohanan ni dan bagi sokongan tak berbelah bagi...

Aku pergi Stadium Bukit Jalil masa First leg baru-baru ni... Tak pernah lagi stadium kita selama aku hidup 30 tahun ni dari awal sampai habis game, asyik menyanyi dan beri sokongan... Aku tak pernah nyanyi Negara Ku dengan 100 000 orang yang lain dengan kuat dan semangat... Dari awal game, duk nyanyi lagu Inilah Barisan Kita dan ole-ole...

Betul orang kata, sukan menyatukan bangsa dan negara... Terutamanya negara kita... Terlalu banyak aku nak citekan kat sini... Tapi nanti la aku cite sikit-sikit bersama gambar-gambar yang aku amik...


Sabtu, 25 Disember 2010

My GPS... Garmin Nuvi 1350...


Aku beli garmin 3 bulan lepas, asyik malas jer nak up pic gps ni... Ni kebetulan tengah melahu, leh la up.. best pakai Garmin... Walaupun tak banyak function @ pilihan macam pgs klon yang lain, tapi aku lebih suka macam tu...

Pic-Pic Hobi...

Hoby aku kat umah... Dulu aku ada posting pasal ni, tapi tak up gambar... Aku suka sangat beli produk D.I.Y...


Damia... Raya Haji 2010...

Rabu, 22 Disember 2010

Bukit Jalil... Aku datang...


Ahad, malam isnin...Aku nak pegi Stadium Bukit Jalil... First time aku pegi Bukit Jalil ni, kalau jadi la... Dulu-dulu asyik terlepas jer... Ni dah dapat lampu ijau dari pihak berkuasa iaitu orang rumah aku, kekekek...

So, harap-harap Malaysia menang la game ni, bukan senang nak sampai final walaupun ni hanya peringkat Asian... Kot-kot tuah aku datang, Malaysia menang, kekekekekeke...

Aku suka masa lawan Vietnam kat stadium diaorang... Kena serang kaw-kaw tapi tak bolos... Tapi aku kecewa sebab bila vietnam main 10 orang, tak nak antar orang ke atas, at least dapat 1 gol pun ok, leh perbaiki rekod dengan Vietnam ni...

Apepun, tahniah untuk Malaysiaku ni yang berjaya jugak ke final... Lawan Indon!!! Leh la kira-kira nak balas dendam...

Jumaat, 17 Disember 2010

Mahkamah!!!

Semalam dalam surat khabar Harian Metro, ada cite pasal 2 beranak kena jail pasal rompak kedai apentah... Kalau tak silap, kedai jahit kain... mak dan anak kena tangkap, anak berusia 29 tahun kalau tak silap...

Mereka berdua kena jail 6 dan 5 tahun... Huhuhuhu, kalau tak baca betul-betul, aku cakap jer, 'padan mukaaa'... Tapi bila pertengahan berita tu, ada cerita pasal kesusahan si emak membesarkan 9 orang anak, 5 dalam jagaan dia, plak tu ada anak sakit jantung, pastu ada yang masih menyusu lagi... Suami plak, kena tahan di pusat pemulihan akhlak... So kira macam ibu tunggal la... Dah la tak kerja... Hutang keliling pinggang... Siap merayu pada hakim untuk ringankan hukuman atau amik kira masalah yang dihadapi... Dan, yang penting, bukan kali ke-10 atau 11 merompak, yang ni yang pertama, sebab desakan hidup...

Yang lebih buatkan aku bengang dan rasa hidup kat Malaysia ni, kalau susah ada ke orang nak tolong??? kalau setakat susah nak bayar kereta tak per, ini nak biaya hari-hari, untuk sesuap makanan... Si emak pun cakap, macam-macam cara dia buat untuk mintak bantuan, pergi ke jabatan kebajikan, kena herdik pasal laki perangai tak elok... Yang lebih menyakitkan, hakim masa buat hukuman tu, cakap ' kena jugak hukuman sebab sekarang kejadian rompak-merompak ni makin menjadi' (walaupun dah diberitahu sebab diaorang merompak)...

Aduhai... Kalau perompak tu, memang jenis tahap botak chin ke bentung kali ker, nak jatuh hukuman sejuta tahun pun, ada aku kisahhhhhhh??????... Tapi... alahai, cerdik betul hakim...

Kat sini sape yang nak dipersalahkan??? kenapa sesusah keluarga tu, takde orang nak tolong??? Kenapa hakim tak amik kira perasaan kemanusiaan, walaupun memang terkandung dalam undang-undang, still boleh guna 'budi-bicara' rasanya... Sape yang nak jaga anak-anak dia yang lain??? apa kesan pada anak-anak tu??? Ada sesiapa cara ke??? Kenapa tak tengok kesannnn dari hukuman tuuuuuuuuuuuuuuuu??? Mana Baitumal @ jabatan kebajikan???? korang expect orang susah-susah ni nak pergi cari korang ke? Aku sendiri pun tak tau macamana nak berurusan dengan badan kebajikan ni, ni plak orang yang susah macam ni, tak tau apa-apa...

Aku ada terbaca blog orang, yang perempuan punya, kutuk-kutuk si emak yang ajar anak dia merompak... Hai, pikir la sendiri, si anak tu dah 29 tahun!!!! Dia tak tau beza ke rompak tu baik ke tak??? Mesti dia tau, tapi terdesak... Ko hidup senang, ko boleh cakap plak ' jangan amik jalan mudah'... Cuba ko susah sikit, sedara mara plak takde yang senang-senang, baru ko tau langit tinggi ke rendah...

Benda-benda macam ni, memang senang nak buat aku bengang...Ada lagi yek kisah-kisah macam ni dalam Malaysia ni!!!! berita tu tak disensasi pun, sebab bukan orang popular kan... cuma berita  picisan jer...

Khamis, 16 Disember 2010

AFF Suzuki Cup : MALAYSIA 2 vs VIETNAM 0...


Salam...

Indahnya tengok Malaysia menang malam  tadi dengan Vietnam... 2 gol dari Safee Sali cukup untuk Malaysia leading sebelum ke Vietnam nanti... Aku tak dapat tengok @ fokus dengan betul pada game ni kat astro... Terpaksa melayan anak aku, asal alih bola jer, nangis nak tgok kartun, asal alih jer nangis.... Sampai abis game aku merana, kekekek... Last 20 minit game ni plak, aku kena layan anak aku jual aiskrim, dia terbalikkan basikal, buat basikal tu jadi mesin aiskrim dia... Dia buat, dia jual, dia bagi duit kat pelanggan (aku la tu, kekeke)... So demi untuk bola, aku layan jer la... 

So dalam pemerhatian aku, Vietnam lebih superior dari segi kawalan bola dan pembukaan permainan... Malaysia plak, makin bagus apabila bertahan dan striker yang ada sekarang ni, bagi aku pasangan terbaik, Norshahrul Idlan Talaha - Safee Sali... Striker kembar ni boleh buat kerja sendiri sebab boleh dribble bola dari tengah, so takdela asyik tak dapat bola jer... Cuma problem, sampai sekarang, tak de la Playmaker yang betul-betul hebat (macam aku tulis dalam post sebelum ni)... Huhuhuhu...

Vietnam ada banyak peluang, terutama bila tengah Malaysia nampak macam berterabur, tak cover depender... Harap dapat diperbaiki... Dari segi penonton, seronok tengok ramai datang stadium dan buat bising, dah lama tak tengok bila Malaysia main... Tahniah semua...

Isnin, 13 Disember 2010

WikiLeak's jadi Waka Waka...

Julian Assange (Asang...) kekeke, tiba-tiba jer jadi buah mulut orang ramai dalam dunia ni sejak 2 3 menjak nih... Kalau ada Forbes buat kajian, dah jadi top ten manusia terfamous dalam dunia ni buat masa sekarang, kekekeke...

Julian Assange ni pengasas WikiLeaks yang berjaya memaparkan dokumen-dokumen sulit AS di web... So macam biasa, aku tak pelik bila dia jadi buruan ramai, tiba-tiba je kes serangan seksual dinaikkan, dia jadi orang yang salah... Dah pun kena tangkap dengan polis Britain, tapi akan diekstradisikan ke Sweden @ Denmark, aku pun lupa dah, janji negara belah atas tu...

US pun dah panas punggung, macam-macam dah dengar, ada ugutan la, nak antar sorang lagi Lee Harvey Osward la... Standard la, rahsia dia dah bocor, so nak tak nak kena la cover ala koboi...

Ahad, 12 Disember 2010

Pic Raya...

Raya Pertama : 2008...

Raya Ketiga : 2010...

Khamis, 9 Disember 2010

Rendang????


Best tak tengok lauk rendang ni??? hehehe... giler, best giler... Rendang Ayam yang orang umah aku buatkan cuti baru-baru ni... dah terer dah dia buat kuah pekat & pedas macam yang aku nak... Ni masa aku tengah tulis ni, telan air liur 2 3 kali teringat, kekekekeke...

Makan plak dengan pulut kuning... Perghhh... Cuma kalau makan pulut ni, tak lama lepas tu, lapar la balik... Rasa perut kosong jer... Macam tak makan sehari plak... Takperla janji puas dapat makan...

Sekarang ni, orang umah aku, kalau buat masak pedas, memang menjadi dah... Ayam masak pedas ke, sambal nasi lemak ker... So lepas ni aku tak payah la cari kedai-kedai yang masak sedap... Jom nikmati gambar-gambar yang aku up ni... Perghhh... (Mintak-mintak bini aku tak baca ni, kembang plak dia karang, kekekekek)


Bismarck... Finally...



Akhirnya... My Bismarck dah nak siap... hehehehehe... cuma tinggal barang kecil jer yang aku tak lengkapkan... Puas hati rasanya... Cuma, aku order saiz yang terlalu kecil, memang susah betul nak pasang... Aku budget besar, rupanya saiz 1 : 700 tu memang kecil sangat-sangat... Tapi, penghantaran kira cepatla jugak, cepat 5 hari dari tarikh yang diberitahu...


 Masa mula-mula buat, tension jugak, sebab masa nak fokus tu kena amik banyak masa, aku plak kat umah, tunggu anak tido baru la boleh keluarkan peralatan, hehehehe... So sehari dapat sejam dua jer... kalau ikutkan menda ni, nak kena spray lepas siap, emmm, aku ni dah la seni dapat cukup-cukup makan jer time SPM dulu, kekekeke... So, bab-bab kaler-kaler ni, biar la dulu...


Ni gambar time aku tengah tekun buat, time anak aku tido... Bini pun tak leh kacau aku, kekekeke... nanti lepas siap semua, boleh la aku display kat almari buku umah aku... Apepun, aku memang puas dapat Bismarck nih... Dah masuk berbelas tahun tunggu...

AFF Suzuki Cup : Semi menanti...


Syukur...
Malaysia melayakkan diri ke Semi-Final bagi edisi yang ntah ke-sekian kalinya... Lepas tewas teruk pada Indonesia, Malaysia seri dengan Thailand... Dan kelmarin, menang besar dengan Laos 5-1...

Thailand, gergasi bolasepak Asean selama ni, tumbang pada Indonesia pada game terakhir peringkat kumpulan... Dan terpaksa pulang awal...

Tapi, kalau tengok pada game Malaysia-Laos, sekarang kat Asean, dah tak ada team belasahan kot, Laos menguasai perlawanan, result tak mencerminkan permainan... Philipines plak main cantik sekarang, tak macam dulu, asyik kena belasah ajer.. Sekarang, Vietnam pun dia boleh makan, apatah lagi Malaysia... 

So, pasukan yang dulunya bawah kita, Myanmar, Vietnam, Laos, Phillipine... Semuanya dah meningkat... So harap-harap Malaysia cepat ambil langkah untuk tak jatuh sampai setaraf dengan Cambodia @ Brunei...

Apepun, next game bertemu dengan ----->> Vietnam... Jelas sekali siapa peberet dalam game nih... hehehehe... Cuma harap Malaysia buat kejutan jer... Harap-harap, harapan, harapnye, pendek kata semua harap yang ada la...

Jumaat, 3 Disember 2010

AFF : Indonesia 5 vs Malaysia 1...


Salam...

Piala AFF baru-baru ni, Malaysia kena ganyang dengan Indonesia 1-5... Huhuhuhu, kesian sungguh... Tapi pada aku Indonesia tak sedap pun main, cuma defender Malaysia tak menjadi malam tu... malaysia leading dulu, game pun seimbang sebenarnya... Striker malaysia pun sedap dah, Norshahrul Idlan Talahaa dan Safee Sali...

Cuma bahagian tengah plak tak dapat hantar bola ke striker... mati la striker nak cari bola... Harap Malaysia ni dapat la sorang bakat playmaker, rasanya dah lama takde yang betul-betul berpengaruh kat midfield...

Lepas ni jumpa Thailand... emmm, game pertama Thailand seri jer, so mesti diaorang nak sangat menang, so malaysia kena la jaga-jaga, kalau defend teruk macam lawan Indonesia tu, emmm tak tau la berapa kena plak nanti...

Jumaat, 19 November 2010

Damia : 2 Tahun... 4 Bulan... 10 Hari...


Lama dah tak update pasal anak perempuan aku yang sorang ni, Nurul Damia Syamila Bte. Mohd Farid... Dah pun 2 tahun 4 bulan... Dah besar dah Damia... Emmmm... Kejap je masa berlalu, dulu halus, kecil, mata pun tak berapa nak bukak... Sekarang, pantang lepa, ada je projek dia buat senyap-senyap, hehehe... Contohnya, main masak-masak sampai pecah-pecah pingga-cawan mama dia, mari merwarna monitor pc aku dan lain-lain, huhuhuhu... 

Tiap-tiap hari bila aku pandang dia masa dia tengah tidur atau main depan aku, aku teringat dia masa dia masih lagi bayi... masa umur dia kurang 8 bulan... Dulu aku jarang dapat bersama dia, pasal dia tinggal kat kampung dengan mama, aku plak kat kuantan, hujung-hujung minggu jer la masa untuk aku bermain dengan dia, bermanja dengan dia, tu pun kalau aku dapat balik tiap-tiap minggu, walaupun dekat jer Kuantan-Jengka, tapi still makan kos kan nak ulang alik selalu, lagipun keje plak kadang-kadang ada yang nak kena settle masa cuti hujung minggu... So kesimpulan dia, ada bajet + masa, aku balik tiap-tiap minggu, kalau takde, emmm 2 minggu sekali lerr...

Aku pun tak perasan masa berlalu secepat ni... Ape-apepun, dia la penyeri hidup aku sekarang ni... Sekarang makin pemalu... Kalau pergi umah orang, duduk lama sikit baru nak hilang malu dia, pastu baru la start kenakalannya... Tapi, kalau kat pasaraya, emmmm kalau boleh nak tinggal mama abah dia sebatu... Abis semua dia nak... Dah tak larat aku nak bawak ke tempat macam tu, abis semua mainan + cekedis dia nak beli... Amboi, mesti dia ingat abah dia jutawan kot... kekekekeke...


Mulut dia, emmm tak abis-abis mengomel, tak duduk diam sekali... 

Emmm, oleh kerana dia dah start manja lebih-lebih, so abah dia pun dah boleh la berkira-kira dapatkan adik untuk dia... hehehehehe...


Selamat Menyambut Hari Raya Haji...


Assalamualaikum....

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha kelmarin... Tahun ni aku beraya kat Tekam jer, pasal mak ayah aku tak balik Kuantan, adik aku ada kat umah tu sebab tengah berpantang lagi... Walaupun raya macam tak raya jer, tapi still rasa nak meriahkan raya dengan pakai baju melayu dan pegi sembahyang raya, huhuhuhu tapi raya kali ni, tak sempat aku sembahyang raya, hehehe...

Aku keluar rumah dengan abah dan adik ipar aku dalam pukul 8.15 pagi, sampai je masjid tengok orang dah solat dah, aku drop diaorang berdua, aku pergi parking kereta... Kira aku jer la yang tak sempat sembahyang + ada la dua tiga orang yang duk tersengih-sengih kat aku pasal sama-sama tau, tahun ni tak dapat la merasa sembahyang raya haji, huhuhuhu...

Pagi, memang takde buat apa-apa, ayah aku plak sibuk pegi menolong buat korban kat masjid, aku sempat lagi tido 2 jam, kekekekeke... Petang baru la pergi beraya umah Mak Teh aku kat Jengka 5 sebab dia ada buat korban + makan-makan... Sedap jugak lauk-lauk terutama sebab ada lauk Daging Masak Lemak Cili Api, emmmmm perghhh... tak boleh ditolak...Peberet...

Dan sekarang, aku kat umah mak mertua dah... Esok lusa kot balik Kuantan...

Selasa, 16 November 2010

Bismarck : German Battleship...


Hehehehe... Akhirnya, apa yang aku impikan dah dalam perjalanan ke sini... Bismarck, kapal perang german... Maybe akhir bulan ni atau awal bulan 12, aku dapat...


Model kapal perang tercanggih masa zaman perang dunia kedua dulu ni, aku beli kat amazon.com... banyak lagi pilihan sebenarnya, tapi sebab dah rambang mata, sebab dah lama cari (cari tapi masa tengah sengkek, memang la tak leh nak beli, kekekeke)... So, kesimpulannya, dah puas hati... lepas ni leh cari lain lak... kekekekek... Manusia, penah puas ke? huhuhuh...

Sukan Asia 2010 : Malaysia 1 - iran 3...


Akhirnya, Malaysia terpaksa pulang awal kalah ditangan Iran dengan 1-3 malam tadi... Malaysia bukan tandingan Iran, jauh sekali... walaupun nampak la sinar sikit-sikit dikalangan player muda Malaysia ni, tapi Iran dengan taktikal bagus, body??? emmm, semalam memang asyik kena body-contact jer la dengan Iran...

Tapi harap player Malaysia boleh main semangat macam yang diaorang tunjukkan kat China ni... kalah pun tak kalah memalukan... Kalah melawan, sakit jugak Iran nak cari gol malam tadi... Minit 60 baru dapat gol (dalam masa 10 minit 3 gol kalau tak salah)... Kira ok la tu dapat bertahan macamtu... 

So lepas ni Piala AFF akan menyusul... Malaysia dalam group maut... Huhuhuhu... harap leh pegi ke final...



Isnin, 15 November 2010

Sukan Asia Guangzhou, CHINA : Ref tolong China...


Salam,

Baru-baru ni Malaysia kalah pada China 0-3 pada perlawanan ketiga kumpulan pada Sukan Asia 2010 ni... Apa yang jadi highlight dan buah mulut orang, pasal referee yang ntah ape-ape ntah!!!!

Malaysia dan China bersaing dalam grouping yang ada Jepun dan kyrgistan... Malaysia dan China nak menang untuk confirmkan layak ke pusingan kedua sebagai naib juara kumpulan di belakang Jepun... Tapi game ni jadi malapetaka buat peminat Malaysia... Huhuhuhuh...

Referee dari australia, apekebenda la nama dia... Ntah kenapa dari minit pertama memang memihak kepada China... bayangkan, Defender malaysia, Mahali tu tackle, terus kena kad kuning, sepatutnya tak la seberat tu hukumannya, sebab game baru aje start... dan kesalahan dia tak la serius pada pandangan aku... Sejak detik tu, memang Malaysia kena aje dengan Referee ni... Tak lama lepas tu, Mahali kena kad kuning kedua sebab tendang bola keluar, maybe boleh diterima kad kali ni, so dari situ, Mahali ni dah 2 kali kena kad kuning, so kena keluar padang, kemudian, tak semena-mena kapten malaysia Safiq plak kena kad merah pasal membantah kot, tapi nampak sangat time tu kapten terkejut besar...

Separuh masa kedua plak Kunanlan plak kena kad merah... yang ni lagi la tak logik, duk bergasak-gasak dalam kotak penalti, player China jatuh then bola dirampas, Refereee tiup wisel cakap penalti, ntah ape-ape ntah... 

Apepun, semangat pemain muda Malaysia ni, aku puji, first half takde pun kena gol, second half jer yang kena 3 bijik, tapi boleh diterima sebab diaorang memang tak leh terlawan dah masa tu... Just bertahan...

Apepun, petang ni lawan Iran, dengan skuad tempang yang sebelum pegi pun dah tempang, ni plak, injured dan kena gantung, lawan plak antara team terkuat Asia...Fuhhh, tak tau la macamana, rasanya dalam hati aku, memang kalah, tapi harap kalah melawan...

Inception : Kaliber DiCaprio...



Assalamualaikum...


Fuhh, lama tak update blog, aku macam biasa dengan alasan kat umah memang dah tak tahap cipan ke'slow'an nyerrr... 


Setelah berzaman tak pegi tengok wayang, akhirnya dapat jugak pergi, sorang-sorang jer pegi tengok... Orang umah balik kampung dengan anak... Aku tengok cite Inception... lakonan pelakon peberet aku, Leonardo Di Caprio... kena plak berganding dengan tukang buat cite tu, Christoper Nolan... Memang mengancam la, Nolan ni aku minat filem dia macam The Prestige dan Memento, memang sape biasa tengok filem dia, so tak pelik la dengan cite belit-belit dia... Hehehehehe...


Inception ni cite ringkasnya tentang hacker's otak orang, diaorang boleh masuk dalam 'mimpi' masa tido... untuk sape-sape yang kurang paham walaupun dah tengok cite ni, tengok la gambarajah kat bawah nih... Hehehehe, aku pun pening-pening jugak masa mula-mula tengok...


Anyway, memang satu kepuasan la dapat tengok cite macam ni... lagipun, macam aku ni, nak boleh pegi tengok wayang tu memang berkira laa, betul-betul cite yang aku suka jer aku akan pergi tengok...


Dan sekali lagi, DiCaprio memang peberet aku, dulu aku memang tak tengok Titanic sebab anti cite tu, tapi lepas tengok The beach, aku memang respect pada bro Caprio ni... Sejak tu, watak-watak yang dia bawak memang berkesan... dan  lagi, dia mesti pilih watak-watak yang slang bahasa lain-lain, Catch Me if You run (French), Blood Diamond (African English), Body Of Lies (Arab) dan lain-lain... Cara dia berbahasa tu memang aku minat sangat... Memang termasuk dalam 'A' list aku untuk aktor sepanjang zaman...


Sumber : dehahs.deviantart.com

Selasa, 2 November 2010

Tahniah Kelantan...


Salam...

Dah berakhir musim bola sepak tempatan kita baru-baru nih... So Final Piala malaysia menemukan 2 pasukan terkuat bagi 2 tahun berturut-turut... Kelantan akhirnya menamatkan penantian hampir 90 tahun untuk jadi juara Piala malaysia... Menang 2-1 ke atas Negeri Sembilan... Tahniah aku ucapkan... walaupun aku tak berapa suka dengan kelakuan penyokong-penyokong korang, tapi aku salute semangat korang... Takde lagi negeri yang mana penyokongnya sentiasa penuh walau lawan kat mana-mana pun... Dah jadi macam kat liga luar plak dah... 

Apepun, harap kelakuan lebih terjaga untuk musim-musim mendatang, kita nak tengok bola... Provok-provok je dah la, jangan la sampai bertembung secara fizikal... Sakit hati kena provok time team kalah @ ketinggalan tu biasa la... Tapi tu la yang seronoknya tentang bola ni... Ada masa sakit hati, tapi time team kita menang, lagi hepi... Kadang-kadang mood menang tu seminggu tak hilang-hilang... So just enjoy je la k... 

Ni senarai pemenang bagi musim 2010 nih... :-


Senarai Juara Piala 2010


* Liga Super: Selangor
* Liga Premier: Kuala Lumpur Felda United FC
* Liga FAM: Kuala Lumpur Sime Darby FC
* Piala Presiden: Sekolah Sukan Bukit Jalil "A"
* Piala Malaysia: Kelantan
* Piala FA: Negeri Sembilan
* Piala Sumbangsih (Piala Sultan Ahmad Shah): Selangor
* Piala FairPlay: Pahang

Ps : pahang ada jugak menang piala tahun nih, kekekeke... Tahniah...

Jumaat, 22 Oktober 2010

Titik Hitam...


Assalamualaikum...

Semalam... Huhuhuhu... hari yang menyedihkan buat aku dan keluarga belah mak aku... Anak sepupu aku meninggal dunia pukul 5 semalam... Dekat Balok... Sedih & ralat... Tapi, apepun, Allah dah tentukan sampai mana hidup kita nih kat dunia... So kena la redha...

Cuma ralat sebab, just budak-budak gaduh adik beradik... Tiba-tiba akhirnya, kematian... Aku plak, rapat dengan mak arwah, Kak Ngah... Harap dia boleh kuatkan diri... Satu satunya anak lelaki... Tapi dah pergi dulu...


Rabu, 20 Oktober 2010

Piala Malaysia 2010 Berakhir Buat Pahang...

Akhirnya, perjalanan Pahang dalam Piala Malaysia kali ini, terbantu di pusingan kedua... kalah kepada Johor FC (2-2, kalah away goal rule!!!!)...

Walaupun kecewa Pahang tak dapat pergi jauh, tapi at least tahun ni, player mentah Pahang dah pecah sumpahan peringkat kumpulan... Sejak zaman 'Star' 2005 smpai la tahun ni, tak pernah lepas grouping... So musim ni, memang yang paling best sejak 2005...



So harap-harap musim depan lebih kuat dengan ambil sorang dua lagi player, terutamanya bahagian tengah... kebanyakan gol pahang semuanya buat dari tepi... takde yang dari tengah, maknanya tak banyak through ball... 2 Musim lagi nak tunggu import mari, harap musim depan dapat menang sesuatu la...

Player-player yang ada harap tak keluar... biar la diaorang stay kalau boleh...

*** Sumber Gambar : Doc Ali, www.2121studio.com

Selasa, 12 Oktober 2010

Kemalangan Besar...


Salam...

Kelmarin, 1 lagi tragedi besar melanda Negara kesayangan kita nih, 12 orang meninggal dunia kerana eksiden di lebuhraya Utara-Selatan... huhuhuhu... Takziah pada semua keluarga yang terlibat...

Aku tak taula sebab apa terjadi sampai macam ni... memang la orang kata dah 'ajal'... Cuma kat Malaysia ni, kemalangan sampai tahap menakutkan...

Macam kes ni plak, Driver memang bersih, tak de saman tertunggak... bas plak, baru je dibeli 2 3 tahun... tiap2 penyelenggaraan ikut jadual... polis pun pening sebab apa lg... Cuma yang tinggal alasan, just bawak laju... Huhuhuhu...

Apepun, harap kejadian ni tak berulang lagi... Emmm, maybe tak mungkin tak berulang, cuma harap tak nak dengar lagi kematian dalam jumlah yang besar... Ngeri...

Selasa, 5 Oktober 2010

New Radical... At last...


Lama dah cari lagu ni, sebab dah lupa band & tajuk lagu ni, masa sekolah memang selalu dengar... sedap... lirik dia pun bagus... utk motivasi... Lagu dia catchy/pop sikit, tapi still genre Altenative klu ikut keseluruhannyerr...



Wake up kids


We've got the dreamers disease


Age 14 we got you down on your knees


So polite, you're busy still saying please


Fri - enemies, who when you're down ain't your friend


Every night we smash their Mercedes - Benz


First we run and then we laugh till we cry



But when the night is falling


And you cannot find the light


If you feel your dream is dying


Hold tight



You've got the music in you


Don't let go


You've got the music in you


One dance left


This world is gonna pull through


Don't give up


You've got a reason to live


Can't forget you only get what you give



Four a. m. we ran a miracle mile


Were flat broke but hey we do it in style


The bad rich


God's flying in for your trial





This whole damn world can fall apart


You'll be ok follow your heart


You're in harms way


I'm right behind


Now say youre mine





Fly high


What's real can't die


You only get what you give


Just dont be afraid to leave


Health insurance rip off lying FDA big bankers buying


Fake computer crashes dining


Cloning while they're multiplying


Fashion mag shoots


With the aid of 8 dust brothers Beck, Hanson


Courtney Love and Marilyn Manson


You're all fakes


Run to your mansions


Come around


We'll kick your ass in!


Don't let go


One dance left





{unsaid lyrics from liner}


Championed by a soulless media misleading


People unaware they're bleeding


No one with a brain is believing


It's so sad you lost the meaning


Never knew it anyway


Human natures so predictable


I'm a fool to do your dirty work whoa, whoa

Rokok Naik Lagi...


Assalamualaikum,

Huhuhuhu, sekarang susah betul nak update blog... 

Start hari semalam harga Rokok naik lagi!!! Macam Dunhill 20, dari RM9.30/kotak kepada RM10.00/kotak... emmm, apa lagi nak dikataaaaa!!! Hehehe... Padan muka sape suruh aku isap rokok...

Macam biasa, alasan yang diberika pihak berwajib memang betul-betul berikan kepuasan maksimum kepada penghisap rokok tegar... 

"Kerajaan tak naikkan harga rokok, tapi kenaikan berlaku kerana Duti Aksais (ejaan tak tau betul ke tidak) telah dinaikkan"... {takrifan ayat lbih kurang la mcm ni}

Perghhh, alasan ni memang aku tabik springg laa! Takde ape lagi nak dikomenkan... kekekeke... eiiieiiiiiiiiiiiiiiiii.... sukanya...

Jumaat, 24 September 2010

Fuhhhh...





Assalamualaikum,


Lama tak posting dalam blog ni... Inilah aku yang bernama aku... hehehe... Ikut mood lately... Banyak benda nak tulis tapi kerja sibuk sikit sekarang, so biarla dulu...Lagipun baru lepas raya, hehehe... Tak hilang lagi kot mood raya nih...

Akhir-akhir ni, Malaysia gempar dengan cerita pembunuhan Datok Susilawati, Pioneer salah sebuah syarikat terkenal dalam bidang kecantikan + jutawan kosmetik...  Bukan disebabkan arwah popular tapi sebab cara pembunuhan yang kejam dan melibatkan 4 nyawa sekaligus...

Rasanya baru je lagi tengok tv, cite tentang penceraian dia dengan Nash dulu, tup-tup terjadi plak kes ni... Dibunuh, dipukul, dikerat dan dibakar serta dibuang ke dalam sungai... Mastermind pembunuhnya, seorang peguam 'ternama'... yang mungkin dah biasa keje-keje jahat nih...

Aku ambil peluang ni untuk ucapkan takziah kepada keluarga 4 orang yang terbunuh ini... Harap mereka sabar dan redha... Arwah Kamarudin (paper kabor Driver Arwah Susilawati, member-member rapat aku cakap dia just membantu susilawati, macam kira partner @ kawan) tu duduk di Semambu, Kuantan... so ramai la yang kenal + pak sedara kepada rodong Tokgajah.Com, malmsteen... Aku bersimpati pada dia dan keluarga... Arwah pun duduk area Indera Mahkota, Kuantan... 

Harap Pembunuh dan perancang kes ni dihukum sekeras-kerasnya... Aku pun tak paham dunia sekarang, macam-macam kes yang luar kebiasaan terjadi... Selamat lagi ke kita berjalan-jalan di bandar-bandar? di kampung-kampung? Boleh ke kita macam dulu-dulu, pegi mana takde risau apa-apa? harap-harap kes ini hanya kes terpencil... Aku yakin, yang jahat tu ciput jer di Malaysia nih...

Laskar Pelangi...  

Aku dah tengok filem Laskar Pelangi... malam tadi, pas dapat gaji, aku beli plak buka Laskar Pelangi... Hehehehe, so sekarang dalam proses membaca, memang seronok!!!! Ada banyak petikan menarik... Nanti aku kongsikan... Tungguuuuuuuu...